Hun lette Norge rundt etter en lærlingeplass. Nordvik i Bodø sikret seg et ungt talent som brenner for faget.

– Egentlig var jeg litt usikker på hva som skulle bli veien videre.

Ilse Kolsvik (21) vokste opp som odelsjente på en gård på Overhalla i Trøndelag. Tenkte at jobben som bonde var fremtiden, men ble usikker. Hun var innom både landbruk og TIP (teknikk og industriell produksjon) på videregående.

 

Det avgjørende valget

Men så kom tanken. På biler. Nærmere bestemt lakk. Hvilket førte henne til Steinkjer VGS og linjen for bilskade, lakk og karosseri. Det skulle vise seg å bli et avgjørende valg. Endelig hadde hun funnet stedet sitt. Et yrke hun brant for.

– Det er noe med å skape sluttresultatet etter at en bil har vært innom oppretting og skadebehandling. Da er det vår jobb å sørge for at den skinner når den endelig blir levert tilbake til kunden.

 

Et trangt nåløye

Men, og det er her det dukker opp et stort men. Etter endt skolegang trengte hun en lærlingeplass. En bedrift som ville ta henne inn. Og det skulle vise seg å bli vanskelig. Svært vanskelig.

– Jeg søkte og søkte. Ringte rundt til bedrift etter bedrift. Men alle plassene var opptatt.

 

Nordvik sa ja

Historien kunne ha endte her. Ilse kunne ha gitt opp. Men hun gjorde et siste forsøk. Lakkavdelingen til Nordvik Bilskade i Bodø. Og der ønsket de henne velkommen med åpne armer. De så nemlig en ung kvinne med solid talent, et blikk for detaljer og et brennende engasjement for jobben:

Ilse Kolsvik
DETALJER BETYR ALT: En dypt konsentrert Ilse Kolsvik fester maskeringstapen på en bil som skal lakkeres. – Det er noe fascinerende over en jobb hvor du virkelig må passe på alle de små detaljene.

Som sjefen for Nordvik Fagskole, Sven Forsbakk, formulerer det:

– For oss er det midt i blinken å møte lærlinger som Ilse, og vi er veldig glade for at hun ønsker å ta lærlingetiden hos oss i Bodø. Dette er gjerne noe vi skulle sett enda mer av, særlig med tanke på at opplæringstilbudet er sentralisert.

 

En egen fagskole

Nordvik har lang tradisjon som lærlingbedrift og har blant annet etablert egen fagskole for å styrke rekrutteringen til bilbransjen.

Ilse Kolsvik
GODT MILJØ: – Det er alltid litt skremmende å flytte til en ny plass, men her i Bodø og hos Nordvik føler jeg meg virkelig hjemme, sier Ilse Kolsvik.

– Vi har som mål å ha 50 lærlinger i organisasjonen til enhver tid. Det er mangel på fagfolk i bransjen, og engasjerte lærlinger er den viktigste måten å sikre kompetent arbeidskraft, sier Forsbakk.

Han håper at Ilse har lyst til å bli bodøværing etter endt læretid. Og hvis det ikke skulle være aktuelt, så har Nordvik den store fordelen at de har bedrifter i Trøndelag, Nordland og Troms, slik at det alltid finnes flere muligheter.

 

Den nye tilværelsen

Dermed var det en glad og spent Ilse som pakket flyttelasset inn i sin blå Golf 4 og kjørte 56 mil nordover – inn til en ny tilværelse.

– Jeg visste ikke hva jeg dro til, men dette har vært langt over mine forventninger, sier Ilse.

Hun har skaffet seg et sted å bo og er i full gang med å etablere en ny vennekrets.

Ilse Kolsvik
ELSKER FOTO: Ilse Kolsvik har en stor lidenskap for å fotografere biler. Her er ett av hennes motiver. Foto: ILSE KOLSVIK

Men hva gjør en billakkerer på fritiden? En ung trønderdame som elsker å ta bilder?

– Jeg rett og slett elsker å fotografere biler.

Hun var den lykkelige eieren av et Nikon Z6 speilløst kamera, men det måtte hun selge for å få budsjettet til å gå opp. Men fotograferingen er fortsatt en viktig del av livet hennes.

–  Det er noe med formen og strukturen på biler som er uendelig fascinerende.

 

De viktige detaljene

Hvilket også er en grunn til at hun stortrives som lærling på lakkavdelingen til Nordvik. Her får hun lov til å være kreativ, samtidig som hun får en faglig og tett oppfølging:

– Det er jo alltid litt skummelt å flytte til et helt nytt sted, men her hos Nordvik er det som å være hjemme, mener Ilse Kolsvik.

Ilse Kolsvik
MILLIMETER-PRESISJON: Du må være stø på hånda når du skal maskere en bil i forkant av lakkeringen. Ilse Kolsvik overlater ingenting til tilfeldighetene.

Som billakkerer er det viktig at du er nøye. Meget nøye. Du må ha øye for detaljer og tidvis føle deg frem – bokstavelig:

– Det er ørsmå nyanser som er forskjellen mellom en vellykket lakkering og en jobb som ikke ser bra ut. Dette er noe som tiltaler meg. Når jeg jobber med en bil så blir det nesten som å være inne i en boble, du er 110 prosent konsentrert.

 

Drømmen om en mustang

Så da gjenstår det bare ett spørsmål. Når hverdagen din består i å skape skinnende biler, hva er da drømmemodellen?

Her trenger ikke Ilse betenkningstid. Svaret kommer umiddelbart:

– En 69-modell Ford Mustang.

Og ja, du husker riktig. Dette er bilen som Keanu Reeves kjører i «John Wick»-filmene.

– Jeg har begynt å spare, sier Ilse.

En ung trønderdame som klarte å fange drømmejobben hos Nordvik.

 

Mer om Nordvik Fagskole