Bygger banebiler for å styrke rekrutteringen og øke fokus på forebyggende trafikksikkerhet.

I løpet av det siste året har lærlinger fra Nordvik sine avdelinger i Trøndelag, Nordland og Troms samarbeidet om å bygge om 10 Toyota Aygo til banebiler. Prosjektets mål er å styrke rekrutteringen til bilbransjen og rette oppmerksomhet mot forebyggende trafikksikkerhet. Gjennom prosjektet har lærlingene fått muligheten til å utforske fart på en trygg og kontrollert arena, samtidig som de utvikler seg faglig og samarbeider på tvers av ulike fag.

Over én million visninger på sosiale medier

Prosjektet er grundig dokumentert i sosiale medier, hvor episodene på Facebook har til sammen nådd over én million visinger. Verdensmester i bildrifting, Fredric Aasbø og hans mekaniker, Erik Nilssen, har vært viktige støttespillere. Nilsen har også fungert som teknisk leder for prosjektet, hvor lærlingene har hatt jevnlige byggemøter og oppdateringer via Teams gjennom året.

Prosjektet lanseres: Lærlingene fra Nordvik «leier» bilene inn til garasjeområdet. Foto: Nordvik Gruppen AS.

Premiere på Arctic Circle Raceway

17.-18. september var det endelig klart for premiere, når bilene ble lansert under Nordvik Fagskoles lærlingesamling på Arctic Circle Raceway utenfor Mo i Rana. Med over 200 gjester som publikum, inkludert 170 elever fra videregående skoler i Nordland, lå alt til rette for en spennende samling.

Populær: Verdensmester Fredric Aasbø viser frem løpsbilen sin. Foto: Nordvik Gruppen AS.

Trafikksikkerhet i fokus under samlingen

De hadde elever fra Sandnessjøen, Brønnøysund, Mosjøen, Mo i Rana og Bodø på besøk. Dagen inneholdt et spennende baneløp med lærlingene som sjåfører, mens elevene var publikum. Aktivitetsdagen som fikk støtte fra Nordland Fylkeskommune, inneholdt en rekke stands og aktiviteter med fokus på forebyggende trafikksikkerhet:

  • Lansering av «Nordvik Race Academy», hvor lærlingene presenterte bilene de hadde jobbet med gjennom året.
  • Inspirerende foredrag med verdensmester innen bildrifting, Fredric Aasbø, der han delte sin historie fra Siggerud til å bli en profersjonell drifter og stuntfører.
  • Foredrag med Anette Fjeld Motorsport, en erfaren rally co-driver, som ga deltakerne innsikt i rallysportens sikkerhetsfokus.
  • Stand med Statens Vegvesen med simulatorene «Veltepetter» og «Bråstopper»

Forebyggende trafikksikkerhet: Demonstrasjon av «Veltepetter» med Statens Vegvesen. Foto: Nordvik Gruppen AS.

Teamarbeid på tvers av fagfelt

Med grundig opplæring og veiledning underveis, var det imponerende å se hvor høyt nivået var, spesielt blant lærlingene som aldri hadde kjørt på bane før. Fredric Aasbø og Anette Fjeld var med dem i bilene og ga instruksjoner, og det var utrolig gøy å se hvor godt de fikk det til. I PIT-området (garasjene) fikk de opplæring fra mekaniker Erik Nilssen og Vidar Leirvik, mens lærlingene innenfor IT- og droneteknologi arrangerte livesending til sosiale medier. Alle faglinjer hadde «sine» oppgaver, og alle samarbeidet fint sammen.

Siste forberedelser: Lærlingene fra Steinkjer samarbeider om de siste forberedelsene før bilene skal lanseres. Foto: Nordvik Gruppen.


Opplæring i alle ledd: Dronelærling Brage (18) sender live fra lærlingesamlingen på sosiale medier. Foto: Nordvik Gruppen AS.

Stolthet og læring på høyt nivå

Skolesjef, Sven Forsbakk fra Nordvik Fagskole er fornøyd med prosjektet: -Dette er et prosjekt som vi har lært mye av, både vi som bedrift og lærlingene sammen. Her har lærlingene fått prøvd seg på ting de aldri ville fått opplevd utenom prosjektet, og jeg er utrolig stolt over innsatsen de har vist. Det var flere ganger under samlingen hvor jeg hadde klump i halsen og tårer i øynene, og det sier vel sitt, sier han.

Unge talenter i full fart mot fremtiden: Lærlingene Mille (19) og May Helen (20) fra Nordvik Fagskole. Foto: Nordvik Gruppen AS.

Stolt over samarbeidet

Skolesjefen får støtte fra Christian Nordvik som er administrerende direktør i Nordvik AS: -Vi håper at vårt lærlingeprosjekt kan være en inspirasjon for flere i bransjen til å ta ansvar. Nordvik Race Academy er ett av våre initiativer for å styrke rekrutteringen til bilbransjen. Det er fantastisk å se hvordan lærlingene har vokst gjennom prosjektet, og jeg er utrolig stolt over samarbeidet og innsatsen de har lagt ned, sier han.

En pådriver for yrkesopplæring siden 1960

Siden oppstarten i 1960 har Nordvik vært en pådriver for yrkesopplæring og rekruttering til bilbransjen. I 2018 etablerte de sin egen fagskole for å styrke rekrutteringen, hvor de tilbyr lærlingeplasser og lokal fagutdanning. I dag har de lærlinger innen bilfag lette kjøretøy, bilskadefaget, billakkererfaget, reservedelsfaget, salgsfaget, droneopretør og IT-driftsfaget. Tidligere har de også hatt lærlinger innen yrkessjåførfaget, kontor og administrasjon og foto. Målet er å ha 50 lærlinger rundt om på deres avdelinger i Trøndelag, Nordland og Troms.

Se film fra samlingen her:

Tags