Bytt de gamle klesskattene du ikke lenger bruker – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet! Egna, Fremtiden i våre hender og Naturvernforbundet går sammen om å arrangere Den store klesbyttedagen lørdag 22. april 2023 på Egna.


Lettere å ta miljøvennlige valg

Mange av oss har alt for mye klær allerede, samtidig ønsker vi oss stadig nye klær. Lørdag 22. april arrangeres det klesbyttefest på Egna kl. 10-17, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

-Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier prosjektleder for Den store klesbyttedagen Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Hun får støtte fra Rita Sørensen i Framtiden i Våre Hender, og håper så mange som mulig vil benytte seg av tilbudet i Bodø.

Klesbransjen i dag

Vi nordmenn kjøper 60 prosent mer klær enn for 15 år siden, og bruker dem halvparten så lenge. Enkelte plagg brukes faktisk så lite som 7-8 ganger. Kostnadene for det høye klesforbruket vårt, betales av billig arbeidskraft og av planeten vår. For hvert eneste plagg som produseres krever ressurser fra naturen. Produksjonen av bare én t-skjorte, krever tusenvis av liter vann.

Morsomt og sosialt

-Vi ønsker å skape en bærekraftig kleskultur og oppmuntre folk til å tenke mer bevisst på hva de kjøper og bruker sier prosjektleder på Egna, Hanne Eliassen. Vi tror at klesbytting kan være en morsom og sosial måte å gjøre dette på, samtidig som man sparer penger og reduserer avfallsmengden.

Egna bærekraftsenter: Inviterer til klesbyttedag. Foto: Egna AS.

Slik fungerer konseptet

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer torsdag 20. og fredag 21. april kl. 15-18 på Egna.

Reell betydning

Etter mange år med klesbyttedager, kilovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning. I fjor ble det arrangert 230 klesbyttedager over hele landet. Her fikk rundt 96 000 plagg ny eier.

Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2022 til å spare over 62 tonn kjemikalier, 576 tonn CO2 og over 121 millioner liter vann.