Det å ha vært ute en vinternatt før er en av de viktigste egenskapene når HR-sjef Nina Wikberg Jakobsen i Nordvik Gruppen skal legge til rette for at alt fungerer sømløst.

Hun har 25 år bak seg i offentlige stillinger, de ti siste i Nordland Politidistrikt. Men så oppdaget hun en annonse i Bodø Nu – fra Nordvik Gruppen, og denne jobben bare måtte hun søke på. – alt bare stemte!

– Å få det faglige ansvaret for HR i Nordvik gruppen var noe jeg syntes var både spennende og utfordrende, fagfeltet er stort og variert – og aldri kjedelig.

For de egenskapene Nordvik Gruppen jakter på var blant annet:

  • Høyere utdanning innen ledelse, administrasjon, økonomi eller juss.
  • Noen års erfaring med å lede andre mennesker
  • God forretningsforståelse
  • Et positivt menneskesyn og livsinnstilling

ET SOLID LAG

Med over 400 medarbeidere i konsernet, sier det seg selv at det kreves en kontinuerlig oppfølging for å sørge for at alle til en hver tid kan ha en bra dag på jobben. Så er da Wikberg Jakobsen heldigvis ikke alene om oppgavene:

– Det er gull verdt å ha Fagskolesjef, Miljø- og HMS-koordinator, og Fagsjef for Miljø og Kvalitet med meg på laget. Dette da i tillegg til alle de flinke daglige lederne rundt om i konsernet, sier Wikberg Jakobsen.


MÅTTE BARE SØKE: Da hun ble oppmerksom på denne annonsen i Bodø Nu, følte Nina Wikberg Jakobsen at hun bare var nødt til å søke på jobben.

Hun har nå vært i jobben i ett år og begynner å bli varm i trøya. Hvordan synes hun er inntrykket så langt?

– Jeg hadde jo hørt veldige mye positivt om kulturen og folkene her fra før og det stemmer virkelig. Her er det en sammensveiset gjeng som alle strekker seg langt for at kollegene skal lykkes og trives på jobben.

DIGITALE VERKTØY

Som HR-sjef er Wikberg Jakobsen hele tiden nødt til å forholde seg til stadig nye regler og lovkrav innenfor fagfeltet. I den forbindelse har det vært et fint tilskudd når de nå fikk utarbeidet en digital personalhåndbok.

«Når vi rekrutterer prøver vi å finne folk med den rette innstillingen. Vante folk som er hel ved og som vet at veien til suksess går via samarbeid og samhandling. Vi må spille hverandre gode»

– Det dukker jo jevnlig opp ulike spørsmål som våre medarbeidere lurer på i løpet av arbeidsforholdet sitt. Når de da har en søkbar håndbok, blir ting mye enklere å finne ut av på egen hånd.

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at Wikberg Jakobsen til slutt endte opp i et konsern hvor mye handler om biler. For faren hennes utdannet seg først i sin ungdom til bilmekaniker, og besteforeldrene jobbet blant annet på den kjente Nordvik-kroa, det var plutselig en link der.

Selv kommer hun aldri til å glemme sin første bil:

– En rød Volkswagen Boble. Den var ikke lakkert, den var malt.

EN LYTTENDE SJEF: – Som HR-sjef må du være glad i mennesker og være åpen for nye innspill og impulser. Det er viktig at du er villig til å lytte. Det er helt avgjørende at medarbeiderne føler seg sett og hørt, sier Nina Wikberg Jakobsen. Foto; Rune Nilsen.

GLAD I MENNESKER

Så hva er den viktigste egenskapen til en HR-sjef?

– Du må rett og slett være glad i mennesker, nysgjerrig og være åpen for nye innspill og impulser. Det er viktig at du er villig til å lytte. Det er helt avgjørende at medarbeiderne føler seg sett og hørt.

Skal du lykkes i denne typen jobb, så er det også en forutsetning at du kan jobbe systematisk og strukturert. Nettopp dette er noe Wikberg Jakobsen kjenner seg igjen i:

– Jeg har stor sans for systematikk. Samtidig er det variert og interessant å kombinere mer langsiktig, strategiske planer med konkrete operative grep.

I et Norge hvor det er en økende mangel på fagfolk, har Nordvik Gruppen staket ut sin egen kurs:

EGEN ARENA FOR LÆRING

– For oss har Nordvik Fagskole vært gull verdt. Her har vi skapt en egen arena for læring og faglig utvikling.

For ytterligere å øke attraktiviteten har konsernet investert i 10 Toyota Aygo og i løpet av 2024 skal læringene fra Nordvik sine lokasjoner i Trøndelag, Nordland og Troms bygge sin egen racerbil.

– Høydepunktet for prosjektet blir høstens lærlingesamling på Arctic Circle Raceway i Mo i Rana, hvor lærlingene skal konkurrere mot hverandre sammen med Formula Drift-vinneren Fredric Aasbø.

Her handler det mindre om fart og spenning, og mer om presisjon, samarbeid og kjøreegenskaper.

SPILLE HVERANDRE GODE

I tillegg til dette har Nordvik Gruppen hele tiden hatt et sterkt fokus på sosial bærekraft, hvor de har gått i spissen med tanke på integrering og å være en arbeidsplass som tenker at mennesker er viktigere, og mye mer enn hva som måtte stå på en CV.

– Når vi rekrutterer prøver vi å finne folk med den rette innstillingen. Vante folk som er hel ved og som vet at veien til suksess går via samarbeid og samhandling. Vi må spille hverandre gode.

– For når alle brikkene er på plass, blir du i stand til å skape lokale verdier. Og skal det skje må samtlige medarbeidere føle at de virkelig betyr noe.

Derfor føler også HR-sjef Nina Wikberg Jakobsen at hun har verdens beste jobb:

– Jeg kjenner virkelig stolthet når folkene våre lykkes og kan kjenne på mestringsfølelsen. Sammen kan vi få til alt.